Tips voor in de skilift

FacebookTwitterEmailGoogle+Pinterest

De skilift… Het is en blijft een gedoe. Zeker voor de beginnende skiër. Sommige mensen hebben zelfs angst om de skilift in te gaan of om er uit te komen. We kennen allemaal het typische beeld wel: kinderen en zelfs volwassenen die aan de sleeplift blijven hangen, eruit vallen of steeds mis grijpen om de lift in te komen. Zeker voor volwassenen met (kleine) kinderen is dit de grootste nachtmerrie tijdens wintersport. 

Zo’n twintig procent van de skiërs heeft last van angst voor de ski-liften. Zeker na zulke berichten als hierboven loopt het angstzweet al over de rug van menig skiër. Wij, van skiwebshop, noemden een aantal punten waar je op moet letten als je gebruik maakt van een skilift.

De sleeplift

Bekijk eerst welke plek en houding je moet aannemen. Pak op tijd de lift aan en mocht het niet lukken, vraag dan om assistentie of misschien wil je beste vriend of vriendin wel helpen? Het belangrijkste is dat je ski’s in de juiste richting staan. Zet je ski’s recht naast elkaar en houd je skistokken aan één hand vast of bind ze vast rond je pols. Mocht je toch vallen? Laat de lift direct los en probeer gelijk aan de kant te gaan zodat je de andere lifters er gemakkelijk langs kunnen. Ski daarna, als het kan, langs de lift naar beneden en probeer het opnieuw! En hé, je hoeft je echt geen zorgen te maken want iedereen valt wel eens. Oefening baart kunst!

Ankerliften

Hier gelden bijna dezelfde regels als bij sleepliften. Bij een ankerlift geldt: het is makkelijker als je er met z’n tweeën in gaat dan alleen. Zeker voor kinderen is dit handiger. Probeer met iemand in de lift te gaan die even groot is als jij. Op deze manier is het anker en gewicht in balans. De stokken houd je rond de pols. Zo raak je ze niet kwijt onderweg en zitten ze ook niet in de weg.

skilift

Zetelliften

En uiteindelijk komen we bij de grote liften. Zetelliften of ook wel stoeltjesliften genoemd. Veel beginnende skiërs vinden dit eng omdat je hoog in de lucht zit. Voor mensen met hoogtevrees is dit al helemaal geen fijne lift. Maar niet gevreesd: zetelliften zijn erg veilig. Je moet alleen even weten hoe het werkt. Ga je voor het eerst in de lift? Ga samen met iemand die al wat meer ervaring heeft. Hierdoor ben je gerustgesteld en maak je je minder zorgen. Lukt dit niet? Blijf rustig en relaxed. Je hebt immers vakantie! Ga op de juiste plek staan met je ski’s in de juiste richting. Ga op het juiste moment door je knieën. Als je de stoel tegen je benen voelt, kan je gaan zitten. Zodra je zit, kan je de beugel naar beneden doen en tadaaa! Je zit in de lift. Uitstappen is hetzelfde: doe niet te vroeg de beugel omhoog, zet je ski’s recht, met je hand kan je jezelf nog een beetje omhoog duwen en hup! Je staat zo recht en kunt lekker afdalen. Ben je met kinderen? Zorg ervoor dat ze goed luisteren en een kind mag nooit alleen in deze lift. Een kind kan gemakkelijk onder de afsluiting schuiven en dus naar beneden vallen. Ga dus altijd samen met een kind of zet het kind bij je op schoot. En daarnaast: wees behulpzaam! Zie je mensen onhandige bewegingen maken bij de lift… Schiet te hulp!

FacebookTwitterEmailGoogle+Pinterest

Laat een bericht achter

*